Når du skal investere i amerikanske aktier, så er det naturligvis vigtigt at du har styr på hvordan amerikanske aktier og skat fungerer. Derfor har vi her lavet en simpel guide til hvordan du kan indberette skat på amerikanske aktier, samt hvordan du får styr på udbytteskat på amerikanske aktier.
Bliv klogere på hvordan aktieskat på amerikanske aktier fungerer herunder.
Amerikanske aktier skat
SKAT på Amerikanske aktier, fungerer ligesom hvis du ejer danske aktier. Her bliver dine Amerikanske aktier blot beskattet efter realisationsbeskatningen som betyder, at du først skal betale din SKAT af afkastet, når snart du sælger dine Amerikanske aktier.
I 2024 hedder skatten på Amerikanske aktier 27% af de første 57.200 kr. og herefter 42% i skat på alt afkast derover.
Der er dog en lille forskel hvis du ejer amerikanske udbytteaktier, da udbyttet bliver beskattet i landet hvor udbyttet bliver betalt. Udbytteskatten bliver her betalt til USA og opgives som kildeskat i Danmark. Danmark og USA har lavet en aftale om dobbeltbeskatning, så du derfor ikke vil blive beskattet i begge lande.
Du slipper ikke for at betale skat på dine amerikanske aktier. Skatten på aktier er højere i Danmark end den er i USA, hvilket betyder at du betaler din skat i Danmark, men minus den skat du betaler i USA.
Udbytteskat på amerikanske aktier
Hvis du ejer en aktie i en amerikansk virksomhed, som udbetaler udbytte, så skal du årligt betale skat af dette udbytte, som du har fået udbetalt.
Du bør være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis udelukkende skal betale udbytteskat i Danmark. Hvis du køber udbyttebetalende ETF’er og/eller aktier i en amerikansk virksomhed, så skal du også betale skat af det udbytte til det pågældende land hvor virksomheden befinder sig i. Dette hedder kildeskat, og er faktisk i modsætning til den gevinst man får ved aktiehandel, hvor du kun betaler dansk skat. Det er vigtigt at være opmærksom på én bestemt ting: Om det pågældende land (USA) har en skatteaftale med Danmark. Hvis det ikke er tilfældet, så ender du med at kunne blive dobbeltbeskattet, og det kan ret hurtigt spise op til 50% eller mere af dit afkast.
Kildeskatten trækkes helt automatisk fra, inden du får udbyttet udbetalt fra dine amerikanske udbytteaktier.
Der er heldigvis en lang række med lande, som har aftaler med Danmark, heriblandt USA.
OECD-reglerne
OECD-aftalen er ret simpel. Den går blot ud på, at de første 15% af kildeskatten bliver tilbagebetalt som fradrag i ens eget hjemland. Hvis kildeskatten så er højere, som f.eks. USA, som tager 15% i kildeskat, så skal du blot her også ansøge om at få din refundering af det sidste kildeskat i det land, hvor den udbyttebetalende virksomhed er skattepligtig i.
I dette tilfælde med amerikanske udbytteaktier, så vil du betale 25% i kildeskat til USA, mens du så får 15% retur ved at indtaste dem som fradrag på årsopgørelsen i Danmark. De sidste 15% kan du få tilbage ved at udfylde en formular hos skat her.